Vijf handige tips voor het zelf leggen van goedkoop laminaat

Zelf leggen van goedkoop laminaat
De afwerking van laminaat kost veel tijd maar is ook een leuk klusje (foto: goedkooplaminaatvloer.nl)

Een goedkope laminaatvloer kun je prima zelf leggen, maar het is wel belangrijk om goed op een aantal zaken te letten. We zetten hieronder 5 tips op een rijtje waarmee je prima zelf een goedkope vloer van laminaat kunt leggen.

Het leggen van laminaat is niet ingewikkeld en kan in principe door iedereen goed zelf gedaan worden. Hou er wel rekening mee dat je flink wat tijd moet investeren en zelf een aantal dagen met rommel in je huis zit. Wie hulp inschakelt moet de hele nieuwe vloer ook makkelijk binnen één dag kunnen leggen. Wij zijn hieronder uitgegaan van een goedkope laminaatvloer, waarvoor u anno 2022 ook al snel minimaal 5 euro per vierkante meter voor moet betalen.

ZELF GOEDKOOP LAMINAAT LEGGEN: 5 HANDIGE TIPS

  • #1. Zorg voor goed gereedschap | zaag, plintenknipper en laminaatknipper

Het klinkt heel logisch maar het is echt zeer belangrijk dat je met goede materialen werkt als je een laminaatvloer legt. Een goede decoupeerzaag is van groot belang om de planken op maat te snijden. Ook een stanleymes is zeer handig voor de hoekjes en om de (plak)plinten goed voor te bewerken. Daarnaast zijn er speciale knipmachines te koop voor het snijden van laminaat. Onze voorkeur gaat echter uit naar de decoupeerzaag, waarmee je veel preciezer de randjes en hoekjes kunt zagen op lastige plekken zoals bij deuren.

Goed gereedschap voor het leggen van laminaat
Voor een mooie afwerking van laminaat zijn een Stanleymes en plintenschaar essentieel (foto: laminaatvloerbedekking.nl)

  • #2. Bewerk de ondergrond | egaliseren en goede ondervloer laminaat
Ook deze ligt voor de hand en is zeer belangrijk, maar wordt vaak nog over het hoofd gezien. Je kunt beter iets meer investeren in een goede (dikkere) ondervloer voor laminaat om later problemen te voorkomen. Wij hebben zelf slechte ervaringen met goedkope dunnen ondervloeren van de rol, die voor geluidshinder zorgen en nog belangrijker, een oneffen ondergrond niet voldoende compenseren. Hierdoor kun je 'deuken' in het laminaat krijgen op de plekken waar het beton niet egaal ligt. Zeker in nieuwbouwwoningen is dit een groot probleem. Wie de mogelijkheid heeft kan het best eerst de vloer egaliseren zoals ook met vinyl vloerbedekking gebeurt.
  • #3. Afwerken nieuwe laminaatvloer | plakplinten strak zelf leggen
Als de nieuwe vloer eenmaal ligt begint misschien nog wel het lastigste klusje; het netjes aanbrengen van de plinten. Vooral bij duurdere vloeren zie je vooral de hoge plinten tegen de muur. Een goedkoper en makkelijker alternatief zijn de plakplinten die je tegen de randen op de grond legt. 


Wij hebben een aantal handige tips voor het mooi op maat knippen/snijden en leggen van plakplinten. Hiervoor is een plintenknipper (zie hierboven) essentieel. Met een Stanleymes kun je de plakplintjes eerst goed voorbereiden. Het afwerken met plakplinten is een secuur werkje, maar kan heel leuk zijn, zeker als je er een beetje handig in wordt!
  • #4. Het leggen van laminaat | Zorg voor voldoende ruimte bij de muren
Een zeer belangrijke tip is ook om altijd genoeg ruimte aan de zijkanten te laten, want laminaat zal altijd gaan werken, zeker als de kwaliteit wat minder is, ofwel bij goedkoper laminaat. Wij hebben zeer slechte ervaringen met vloeren die opbollen in de zomer, simpelweg omdat er strak tegen de muur aangelegd is. Dat is vragen om problemen en zorgt er voor dat de hele vloer verwijderd moet worden, inclusief beschadiging van de plinten en soms zelfs ook de muur. Laat altijd voldoende ruimte over en kies ook de meest handige richting om de planken te leggen. Hoe langer de planken onafgebroken aan elkaar liggen, hoe groter de kans op problemen. Leg dus liever niet in de volledige lengte van de woonkamer maar kies juist voor leggen in de breedte. Dat is meer zaagwerk, maar dat is het waard.

opbollende laminaat vloer
Een opbollende laminaatvloer is een ramp, hou dan ook altijd afstand bij de muren.
  • #5. Kijk naar de professionals | Online video's met handige laminaat tips
We weten allemaal dat je tegenwoordig voor alles online informatie kunt vinden. Bekijk eens wat Youtube video's van experts die dagelijks nieuwe laminaatvloeren leggen. Het kost je slechts enkele minuten van je tijd, maar dat is het zeker waard. Waar begin je, hoe ga je om met hoogteverschillen, hoe werk je laminaat af, wat doe je voor het onderhoud, welke gereedschappen heb je nodig. Het antwoord op al deze vragen vindt je zowel op het internet als in handige video's, waar Youtube vol mee staat. Hieronder hebben we alvast twee handige video's geplaatst van Praxis en Karwei.



Tot slot nog dit: een prima alternatief voor laminaat is vinyl of PVC. Tegenwoordig zijn er ook veel goedkope vinyl vloeren met prijzen voor minder dan €6 per vierkante meter verkrijgbaar in de bouwmarkt en bovendien kunt u vinyl ook prima zelf leggen. Een beetje laminaatvloer kost tegenwoordig ook al snel €5 per vierkante meter. Laat je altijd goed informeren naar de mogelijkheden per vloersoort door de speciaalzaak of in de bouwmarkt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Top-5 van goedkoopste laminaat met laagste prijs €4,99

Laminaat Gamma vanaf €4,99 per m2